martes, 20 de marzo de 2018

Del text a l’hipertext: el canvi de paradigma



El text, com a forma no oral de compartir coneixement va néixer fa uns 5500 anys a les regions d'orient pròxim amb les tauletes d'argila, escrites amb escriptura cuneïforme. També a Egipte va sorgir l'escriptura jeroglífica, i de fet hi ha dubtes d'on va sorgir primer l'escriptura. Amb el descobriment de la pedra Rosetta el 1978 es van poder desxifrar els jeroglífics, a partir de l'escriptura demòtica i el grec antic. D'aquesta manera sabem que els jeroglífics és quelcom més que dibuixos ornamentals, si no que són un mètode d'escriptura. Desconeixem molt d'altres sistemes d'escriptura, com per exemple l'ibera, que encara no ha estat desxifrada i desconeixem la informació que amaga. El que sembla segur en totes les escriptures del món és que la seva lectura és un contínuum, una seqüencialitat on no hi ha multiplicitat ni interactivitat: es llegeix del principi fins al final, de forma lineal.

És a partir de 1945 quan es comença a idear un nou mètode de gestionar la informació textual, amb l'article "As we may think" de Vannevar Bush a la revista The Atlantic Monthly. En aquest article es defineix el que ha de ser la multi seqüencialitat d'un hipertext, i parla d'un hipotètic aparell que anomena Memex el qual ha de servir per "emmagatzemar tots els llibres, fitxers i comunicacions i que permet ser consultat amb gran velocitat i flexibilitat". Més endavant, en 1965 Theodor Holn Nelson va introduir el terme d'hipertext al seu article "A File Structure for the Complex, the Changing, and the Indeterminate" on va definir el seu significat: "un cos de material escrit o pictòric interconnectat en una forma complexa que no pot ser representat en forma convenient fent ús del paper". Després escriuria el seu llibre Literary Machines, on ja parla dels ordinadors com els aparells que farien ús de l'hipertext, és a dir, potser va ser el primer a veure el que anys enrere anomenem internet, encara que ell en faria la seva pròpia versió anomenada Xanadú, on anomenava aquesta interconnexió de textos com a Docuvers.

Un cop definit el que havia de ser aquest sistema textual interconnectat (el Memex o el Xanadú són els exemples) altres autors van començar a investigar possibles formes d'ús i aparells per a representar-ho. Douglas Engelbart va inventar el sistema NLS, ja directament per a treballar amb ordinadors amb un sistema d'emmagatzematge de publicacions amb citacions i índexs per a facilitat l'accés ràpid a aquestes. Andries Van Dam va desenvolupar el HES (Hipertext Editing System, un sistema d'edició d'hipertextos; i Roland Barthes va idear l'hipervincle, anomenant-lo S/Z.

Finalment, l'invent que va fer de l'hipertext l'eina que utilitzem avui en dia per a transmetre informació és la internet. Aquest text que escric és un hipertext, perquè està penjat a la xarxa, en aquest bloc i perquè té hipervincles que possibiliten anar a altres textos que complementen la meva informació. Aquesta manera de fer hipertextos és obra de Tim Berners-Lee, i va nèixer el 1989 amb el nom de World Wide Web (WWW) al Centre Europeu d'Investigació Nuclear (CERN). Una dècada després la Internet (o WWW) ja era àmpliament popular i va canviar la forma de transmetre coneixement per sempre. De les tauletes en escriptura cuneïforme a les tauletes digitals connectades a Internet han passat uns 5500 anys, durant els quals la informació era lineal i no interactiva. Vet aquí el canvi de paradigma, vet aquí el canvi de cosmovisió que estem vivint a la nostra era.

Notes
Font principal d'informació: Historia del hipertexto 

4 comentarios:

  1. Hola Xavier,

    M'agrada molt la teva entrada, perquè està totalment relacionada amb l'assignatura i amb la primera PAC que hem de fer. Considero que expliques molt bé el canvi de paradigma, ja que parles de la lectura lineal i per mostrar al lector que és l'hipetext, introdueixes elements propis d'una lectura no-seqüencial.

    Enhorabona pel post!

    ResponderEliminar
  2. Hola Xavier,

    Molt adient el teu blog. Has resumit perfecament la introducció del temari de l'assignatura.

    Et felicito!


    ResponderEliminar
  3. Eeeei, Xavier! Això és el que jo anomeno un "post superlinkat"! :D Com ha de ser!

    ResponderEliminar

Anàlisi lexicomètrica

En aquest treball de recerca faré una anàlisi lexicogràfica sobre dos blocs que parlen de criptomonedes. Introducció El projecte de ...