domingo, 27 de mayo de 2018

Anàlisi lexicomètrica



En aquest treball de recerca faré una anàlisi lexicogràfica sobre dos blocs que parlen de criptomonedes.

Introducció

El projecte de recerca de l'assignatura d'Escriptures Hipertextuals ens proposa fer una anàlisi lexicomètrica sobre una temàtica lliure, convidant-nos a comparar dos blocs que parlin d'una mateixa temàtica. El tema que he triat és el de les criptomonedes, a causa del fet que entre els meus coneguts està començant a ser un tema de conversa, ja que han invertit diners en aquestes noves divises digitals. Com que és un tema del qual no en tinc ni idea aquesta anàlisi lexicomètrica també m'ajudarà a entendre i copsar tota la realitat de l'assumpte. Bé, almenys així m'ho imaginava.

Què són les criptomonedes?

Les criptomonedes tenien com a idea original eliminar el poder que tenen els estats sobre l'economia, reduint les crisis econòmiques, fruit en la major part de les ocasions d'algun tipus de bombolla, creades per l'ànim de lucre desmesurat d'unes poques persones. La seguretat de les monedes reals (dòlar, euro, lliura…) recau als Bancs Centrals i en els Estats. Quan parlem del Bitcoin i les criptomonedes, la seguretat i valor de les monedes, recau a la xarxa que s'encarrega de crear i donar validesa a les transaccions. Per això s'afirma que les criptodivises estan descentralitzades; no hi ha una entitat única responsable, és tota la xarxa la que és responsable de la moneda: el poder recau en la comunitat. Així doncs van néixer amb la intenció de fer anònimes les transaccions econòmiques.

El Bitcoin és la primera criptomoneda, el primer projecte que realment té èxit. La seva engegada es produeix en 2009 per Satoshi Nakamoto, que a dia d'avui no se sap bé si és una persona o és un grup, però sigui com sigui és el que va crear el protocol Bitcoin.

Les criptomonedes són bàsicament informació dins d'un “fitxer” que permet realitzar transaccions econòmiques de forma segura. Cada Bitcoin conté informació sobre quan s'ha creat aquesta moneda, les transaccions realitzades amb aquesta i qui és el propietari d'ella. Dins de les dades que posseeix la criptomoneda, hi ha uns que són públics i uns altres que són privats. Les dades públiques, són les que permeten a la “xarxa” que sustenta la criptomoneda, comprovar dades i verificar els intercanvis. A més d'aquestes dades públiques, estan les dades privades que donen accés al propietari de la criptomoneda, perquè pugui fer ús d'ella.

La xarxa que conforma el Bitcoin i li dóna suport està formada per nodes. Els nodes són ordinadors interconnectats de vital importància per a la xarxa. Cadascun d'ells, posseeix un llibre de comptabilitat. En aquest llibre de comptabilitat s'anoten totes les transaccions, que van unides a cadascun dels Bitcoins (els famosos “blocs”, tecnologia blockchain). Cada bloc dins de cadascun dels Bitcoins conté la informació de qui és el propietari actual i totes les dades dels anteriors propietaris. Lògicament, tot són dades que no esmenten a ningú en concret, són només dades codificades. Aquesta informació és la que impedeix falsificar els Bitcoin, perquè per falsificar un Bitcoin, s'hauria d'aconseguir modificar la informació de tota la xarxa, de tots els nodes que posseeixen el llibre de comptabilitat i als quals la informació els ha estat transmesa.


Els blocs i el seu declivi davant YouTube

Val a dir que m'ha costat trobar dos blocs que estiguin actualitzats sobre les criptomonedes, atés que molta de la informació sobre el tema triat es troba en format vídeo a YouTube i també en diaris digitals en forma d'articles, però no en blocs temàtics. Per exemple, dos referents llatins Daniel Muvdi i David Battaglia tenen milers de seguidors a Twitter i YouTube, però els seus blocs estan abandonats. Si aquests haguessin tingut els seus blogs actualitzats, sens dubte hagués fet l'anàlisi a partir dels seus escrits, però aquests experts bàsicament usen YouTube per a parlar de les criptomonedes.

Això em fa pensar que ara per ara els blocs personals o temàtics han virat cap a les xarxes socials (vídeos, imatges, tuits) i he vist que molts blocs com a tal el que fan és ser un calaix contenidor, en lloc de ser articles de text. És a dir, es fan articles on es diu que et miris el darrer vídeo a YouTube, o que escoltis el darrer podcast, veig una clara tendència a potenciar altres aspectes digitals en comptes del text pur. També veig que hi ha bloguers que s'han passat a mitjans generals, com per exemple Medium, que és una web de blocs personals, però que funciona com a xarxa social.

Per aquest motiu he triat dos blocs sobre criptomonedes que no són blocs personals, però que penso són representatius: El Bitcoin i Bitácora de criptomonedas.



Corpus i anàlisi lexicomètrica

He creat un corpus sobre cada blog agafant els 7 articles més recents. Per realitzar l’anàlisi he fet servir el programa AntConc en la seva versió 3.5.2. Prèviament he carregat el programa amb una llista d’exclusió (stopwords) amb paraules gramaticals, unitats lèxiques sense contingut específic, que he extret de les proporcionades per la Universitat de Neuchâtel. Un cop extretes les paraules les he copiat a un fitxer anomenat stopwords.txt i les he carregat a la llista de paraules de AntConc.



La primera recerca de paraules ens dóna com a resultat que "criptomonedas", "bitcoin" i "mercado" són les tres més emprades.



Com que crec que realment són paraules comunes en aquests blocs, afegeixo aquestes paraules com a stopwords i faig una nova recerca, que no inclourà aquestes paraules.

Llista de paraules més emprades de la Bitácora de las criptodivisas:


figurausdsemanapreciolocalethereumabrilethredpetrotransaccionesethereumvenezuelabloquescapitalizaciónblockchainsistemabloque

Trobem que algunes paraules són irrellevants, com per exemple la paraula figura, que fa referència a imatges i quadres en el text original:



Sí és rellevant la paraula Ethereum, ja que és una criptomoneda i segons la seva rellevància al text correspon a la segona en valor després del Bitcoin.



Llista de paraules més emprades de El Bitcoin:


corecashcadenabloquestransaccionesethereumsatoshitarifaspersonasdineroredtiemporazónblockstreamtransacciónmonedapueden

Una dada que em sorprèn és l'absència absoluta de noms propis, és a dir, de persones vinculades al món de les criptomenedes. L'única excepció és "satoshi", nom del creador del Bitcoin, però en el text fa referència a una unitat de mesura satoshi/byte, per la qual cosa no serveix com a nom propi de referent humà. El món de les criptomonedes sembla ser realment un món anònim, fins i tot dels projectes que inicien les monedes.



Trobem les paraules "dinero", "transacciones", "precio", "tarifas" o "capitalización" en els llocs principals, cosa que no sobta, ja que estem parlant de monedes, però que d'alguna manera li treu el suposat misteri a tot plegat: només es tracta d'especulació. No hi ha res sota el món de les criptomonedes que no sigui una constant recerca especulativa de com guanyar més diners amb les noves monedes que surten. Les persones, paraula que també surt als textos com a principal, és un valor de prestigi vinculat a les monedes, ja que el seu ús també se'ns revela bastant clar amb aquesta poderosa eina, AntConc.



Val a dir que, encara que no surtin a les primeres posicions, en els docs blocs es parla sobre Veneçuela, ja que en els darrers mesos ha sortit d'aquest país una moneda digital anomenada Petro, que pel que sembla té molt interès pel fet que suposa que un país no només la faci servir, sinó que en sigui el creador, cosa que en principi no és la idea inicial d'aquestes monedes, que tracten d'escapar del control governamental. És per això que es parla sovint en els articles d'ambdós blogs, i que paraules com "Venezuela" estigui a la quinzena posició i "Petro" estigui en la dissetena, "venezolanos" està a la 295a posició.

Conclusió

Podem dir que del que es parla als blocs de criptomonedes és... de diners! No per menys esperada la resposta és menys important pel que suposa: no hi ha més interès en la tecnologia de les cadenes de blocs i les seves criptomonedes que el mer valor especulatiu d'aquestes.

No vull dir amb això que tot el que aplega aquest tema sigui la pura especulació dels inversors en criptomonedes, sino que del que veritablement es parla és del valor especulatiu, deixant de banda sempre el suposat interès social dels projectes que sustenten aquestes monedes. Tampoc trobem noms propis, les criptomonedes semblen sortir al mercat sense padrins, o més aviat, als bloguers no els interessa qui fa la cosa, sinó el benefici a curt termini.

En definitiva, aquesta anàlisi lexicomètrica vers les criptomonedes m'ha servit per pensar, inicialment, que aquest és un món d'especuladors anònims en creixement a escala global, però que no hi ha interès en les suposades bondats d'aquestes monedes com a agents de canvi cap a un món més lliure del poder omnívor dels Estats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Anàlisi lexicomètrica

En aquest treball de recerca faré una anàlisi lexicogràfica sobre dos blocs que parlen de criptomonedes. Introducció El projecte de ...